Menü Kapat

Amerika’daki Trafik Kuralları Üzerine

Amerika'daki Trafik Kuralları Üzerine
Amerika’daki Trafik Kuralları nasıldır? Amerika’da trafikte nelere dikkat edilmeli?

3 aylık tecrübeme dayanarak Amerika’ya gideceklere 2 ana tavsiyede bulunmak isterim. Bunlardan birincisi İngilizceyi bilmek, öğrenmek, konuşabilmek iken bir diğeri ise ehliyet sahibi olmak ve araba kullanabilmek. Araba kullanırken de Amerika’daki Trafik Kuralları nelerdir? Amerika’da araba nasıl kullanılır? Amerika’da araç kullanmak gibi soruların cevaplarını vermek istedim.

Sanıyorum ki pek çok şehirde “suburban” alanların çokluğu ve müstakil evlerin yaygınlığından dolayı şehirler inanılmaz büyüklükte. Benim genel olarak gözlemlerim Bay Area, Kaliforniya’dan olduğu için Amerika’daki trafik kurallarından bahsederken baz eyaletimiz Kaliforniya. Bir sonraki yazımda da araba tecrübelerimden dem vuracağım.

Amerika’daki Trafik Kuralları Nelerdir?

Bay Area denilen yer aslında Silikon Vadisi diye adlandırılan yeri de içine alan bir coğrafya. Trafik kuralları sanıyorum ki genel olarak geri kalan Amerika ile aynı olsa da belli başlı farklılıkları gözlemledim. Şimdi daha da genel kültür vermeden trafik kurallarından bahsetmek istiyorum.

Amerika’da Işıklar ve Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası

Kurallara başlamadan önce Amerika’da ışıklara çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlardan 1.si güvenlik. Trafiğin akışının sağlıklı olabilmesi için ışıklara dikkat etmeniz gerekiyor. Bir diğer sebep de cezaların caydırıcı olması. Amerika’da trafikte çok fazla kamera olmamasına rağmen belli başlı noktalarda kırmızı ışık flaşörleri bulunuyor. Bu flaşörlerle kırmızı ışıkta geçenleri tespit eden polis departmanı Amerika’da kırmızı ışıkta geçenlere ciddi cezalar yolluyor. Eyaletten eyalete değişen kırmızı ışıkta geçmenin cezası San Francisco’da 900 dolardan başlıyor fakat sadece para cezası değil aynı zaman puan veya yargıya taşınabilecek durumlar da söz konusu. Fakat devlet nerede size denetim yapacağını önceden bildiriyor zaten. Örneğin San Francisco’da hangi noktalarda flaşörlerin konulduğu internet sitesi mevcut. Buna göre aşağıdaki kesişim noktalarında otomatize edilmiş kameralar var. Siteden aldığım noktaları paylaşıyorum. En günceli için siteye bakınız:

  • 6th St at Bryant St (eastbound, southbound)
  • 19th Ave at Sloat Blvd (northbound, southbound)
  • Fell St at Masonic Ave (westbound)
  • Hayes St at Polk St (southbound, westbound)
  • Market St at Octavia Blvd (eastbound illegal right turns)
  • Oak St at Octavia Blvd (eastbound, northbound, eastbound right-turn lanes)
  • Park Presidio Blvd at Lake St (southbound)
  • So. Van Ness Ave at 14th St (northbound)
  • 4th St at Harrison St (southbound, westbound)
  • 6th St at Folsom St (southbound)
  • 8th St at Folsom St (southbound)
  • Divisadero St at Bush St (northbound)
  • Van Ness Ave at Broadway (southbound left turn lanes)

Buna ek olarak Amerika’daki insanların kırmızı ışıkta geçenlere hiç toleransı yok. Buna ek olarak ihlal yapan sürücülerin araçlarıyla kaza yapmaktan çekinmiyorlar. Çünkü suç direkt olarak ihlal yapan kişinin olduğu için genelde(genelde diyorum, her zaman değil). Sigortacılık sistemi de iyi işlediği için kendinizi bir anda kazanın için bulmanız mümkün. Aman dikkat edin, hiçbir şekilde kırmızı ışıkta aceleye getirip yakalamaya çalışmayın. Hayatınızda 20 saniyelik tasarruf ümidiyle çok daha beter sonuçlarla karşılaşmayın.

Stop Sign / Dur İşareti

Bizim ülkemizde de bol bol bulunan “Dur İşareti”nin Amerika’daki yeri ayrı. Genel olarak trafik ışığına gerek olmayan yerlerde fakat yavaş gidilmesi gerekilen yerlerde bol bol olarak kullanılıyor. Buradaki en hassas nokta ise “Stop Sign”da mutlaka ama mutlaka durmanız gerekmekte. Yavaşlamaktan bahsetmiyorum. 1-2-3 saniye beklemelisiniz. Eğer karşılıklı veya dört yolda bir “Stop Sign”a denk gelmişseniz ise sıranızı bekleyip ona göre geçmelisiniz. İlk duran ilk geçer.

Bu kural göz ardı edilecek bir kural değil. İnsanların en çok dikkat ettiği kural diyebilirim. Hele ki birinin sırasını aldıysanız demeyin halinize. Sırası olan kişi hiç durmadan gelir çarpar size yol hakkı onun olduğu için. En masum senaryoda kornalar, hakaretler havada uçuşacaktır. Zaten polis durmadan geçtiğinizi görürse de cezadan kaçışınız yok. Hem kaza yapmamak, hem insanların hakkına girmemek, hem de ceza yememek için lütfen bu kurala uyalım.

Stop Sign in San Francisco

Sağa Dönüş

Sağa dönüş olayı Amerika’da biraz ilginç bir konumda. Eğer kırmızı ışıktaysanız genel olarak kırmızı yanarken bile sağa dönüş yapabilirsiniz. Bunun istisnası ise tabelalarla belirtilmekte. Eğer tabelada “No Right On Red” gibi bir ibare bulunuyorsa kırmızı sönmeden sağa dönüşü gerçekleştiremezsiniz. Ama böyle bir ibare yoksa sağa dönüşlerde kırmızıyı beklemeden de dönüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Bu kuralın püf noktası ise soldan gelen araçlara dikkat etmek. Yol üstünlüğü soldan gelen aracın. O yüzden yola çıkmadan lütfen solunuzun boş olduğundan emin olun ve öyle çıkın. New York’ta bu kural geçerli değil. Sağa dönüşlerde ışığı beklemeniz gerekmekte.

Stop Here on Red
No Turn On Red Sign

Sola Dönüş

Sola dönüşlerin kafa karıştırıcı bir durumu var. Bu durumu nasıl anlatabilirim tam bilmiyorum ama sola dönüşler tamamen sürücülerin inisiyatifinde olan bir kural. Şöyle ki ışıklar var ve yol düz, sağ ve sol olarak üçe dönüş veriyor. Işıklar çok nadiren sağa veya sola ekstra olarak bulunuyor. Yani siz tek bir ışığa tabisiniz. Sadece düz gidene.

Burada sağa dönüşlerde pek bir problem yok. Zaten yakın olduğu için hemen geçebilirsiniz, düz yolda da bir problem yok; normal ilerlersiniz. Fakat olay sola dönüşe geldiği zaman ise karşıdan gelenleri beklemeniz gerekiyor. Yani eğer karşıdan gelen kimse yoksa ancak geçebilirsiniz. Eğer birisi varsa bir sonraki ışığı bile beklemek durumunda kalabilirsiniz. Yol hakkı karşıdan gelen aracın bu yüzden kendinizi önüne atmak gibi bir gaflette bulunmayın. Sabırla karşı taraftan geçenlerin bitmesini bekleyip boş olunca sola dönebilirsiniz.

Bus Taxi Lane

Genelde şehir içlerinde sağ şerit kırmızıdır. Bunun sebebi o şeridin tamamen otobüs ve taksilere ayrılması. Bu yüzden o şeridi kullanmayın, ceza yersiniz. Bazen sağa dönüşler için o şeride girişe izin verilebiliyor. Onu da şerit taraçalı hale gelmeye başladığında anlarsınız.

Bus Taxi Lane

Yield

Yield ifadesi genelde otobanlarda veya otobandan şehir içine sağa/sola dönüşlerde kullanılıyor. Durmanıza gerek yok ama soldan/sağdan gelen araçlara dikkat etmeniz gerekiyor. Yol hakkı onların. Boşsa durmadan dönüşünüzü sağlayabilirsiniz.

Hız Limitleri

Hız limitleri şehir içerisinde 25 mil gibi bir civarda iken Kaliforniya otobanlarında 65’e kadar çıkabiliyor. New York otobanlarında ise 50’den yükseği gördüğümü hatırlamıyorum. Eğer 100’ün üzerine çıkarsanız polisin sizi court’a çıkartma yetkisi var. Bu yüzden Reckless Driving’den olabildiğince kaçınmaya çalışın.

Parking

Amerika’ya gidip gelmiş birisine en büyük problem nedir diye sorarsanız park sorunundan mutlaka bahsedecektir. Aslında pek problem olan bir şey olmamasına rağmen katı kurallar var. Bu kuralları çözümlemek ve ona göre hareket etmek gerekiyor. Ben de bir kere “Parking Ticket” yemiş olarak diyorum ki arabanızı düzgün yere park edin.

Şehir içinde zaten park edilebilecek her alanın önünde bir tane “Park-Meter” mevcut. Çalışma mantığı şu şekilde. Her araç için belli bir alan olduğu gibi bir de otomat var. Siz arabanızın bulunduğu alanın “Park-Meter”ına ödeme yapıyorsunuz. 1 saat kalacaksanız 1 saatlik ödeme yapıyorsunuz ve o otomat 1 saat boyunca yeşil ışık yanıyor. Bu demek oluyor ki sizin oradaki durma hakkınız hala mevcut. Bu da otomatın başka bir versiyonu. Bunlarda da araba plakanızı giriyorsunuz ve size verilen fişi aracın ön camına koymanız gerekiyor.

1 saat dolduktan sonra veya zaten siz park etmeden önce otomatta kırmızı yanıp sönüyor olacaktır. Bu da demek oluyor ki buraya park hakkınız yok. Eğer park edip giderseniz ve sonra da “Interceptor”lar otomatın kırmızı olmasına rağmen sizin park ettiğinizi görürse direkt cezayı yazıyorlar. Hatta birçok yerde aracınız “Tow” edilir yani çekilir. Çekildiğinde bunun size maliyeti 1000 dolara kadar çıkabiliyor. Bu yüzden park ettiğiniz yere çok çok dikkat edin. Ve bizdeki gibi ters-düz park edemezsiniz. Bulunduğunuz şeritte araçlar hangi yöndeyse mutlaka ama mutlaka o yöne doğru park etmeniz gerekiyor. Bazı yerlerde tekerin sağa/sola bakması da başka bir kural. Bununla alakalı pek bir bilgim yok.

(Interceptor’lar polis değil. San Francisco’daki Interceptorlar SFMTA’ya (San Francisco Municipal Transportation Agency’a bağlı idi. Çok tatlı motorları ile patır patır ceza yazıyorlar.)

Kaldırım renkleri de bu alanda önemli. Eğer kırmızı ise zaten hiç duramazsınız bile. Sarı ise orası otobüs durağı veya SFMTA’ya tahsis edilmiştir. Beyaz ise okul alanıdır ve belli saatler dışında park edemezsiniz. Ben gece vakti beyaz rengini gri sandığım için beyaz kaldırımda park etmiştim. Sabah geldiğimde ise $48 bir ticket vardı arabamın ön camında. Sileceğe sıkıştırılmış… Suburban arealarda bile her yere her an park edemezsiniz. Tabelalarda şu gün şu saatler arası park etmek yasaktır yazıları olabiliyor. Onlara da dikkat etmek gerekir.

Tek Yönde Sola Dönüş

Bu kuraldan çok emin olmamakla birlikte sadece bahsetmek istiyorum. Lütfen DYOR. Kural kısacası şöyle. Eğer iki yolun kesişimi ve sizin sağa dönüşünüz yasaksa, yani sadece düz ve sola dönüş imkanınız varsa kırmızı ışıkta belirtilmediği sürece sola dönebiliyorsunuz. Eğer “No Turn Left On Red” gibi bir ibare varsa zaten hiçbir şekilde geçmeniz mümkün değil fakat diğer türlü bir geçiş imkanınız mevcut.

Highway Patrol

Youtube’da önünüze düşen dashcam videolarının ana karakterlerinden. Highway Patrollerinin altında son model spor arabalar bulunur. Chevrolet Camaro, Dodge Charger, Ford Explorer, Challenger vs. Yani kısa mesafede kaçma imkanınız zaten pek yok. Amerikan Muscle arabalar olduğu için. Zaten kaçtığınız anda direkt olarak vurma/tutuklama yetkileri var diye biliyorum. Bu yüzden kaçmayın. Kanundan kaçılmaz.

Otobanda devriye gezen bu ekipler ışıkları kapalı bir şekilde gezerler. Eğer bir şüpheli, düzgün sürmeyen bir sürücü görürlerse arabanın arkasına geçip ışıklarını yakarlar. Yani eğer bir polis aracı arkanıza geçtikten sonra ışıklarını yaktıysa mutlaka ama mutlaka sağa çekin. Zaten ışıklarını görmemeniz mümkün değil. Bizdeki polis araçlarının ışıklarından 15 kat daha güçlü ışık ve ses sistemine sahipler. Gecenizi aydınlatıyorlar.

Crossing Road / Yaya Geçidi

Çok uzatmaya gerek yok. Yayalar her zaman önceliklidir. Yollarda “XING PED” diye bir yazı göreceksiniz. Bu yazının Çince ile hiçbir alakası yok. İleride “Crossing Ped” yani yaya geçidi var manasına gelmekte. Çooook uzun süre düşündüm. İzzet Hocam bana iletmişti bunu.

Kurallara istinaden Amerika’daki trafik kuralları sadece bunlarla kısıtlı değil tabii ki. Ben Türkiye’den farklı gördüklerimi yansıtmaya çalıştım. Eğer tabelaları ve signları düzgün okursanız uygulayamayacağınız bir kural yok. Bir sonraki yazımda ise bu trafik kurallarını uyguladığım araba tecrübelerimden bahsedeceğim. Bunların arasında neler var? A5, Mustang, Challenger SRT, Wrangler ve fazlası…

Amerika’da Araç Sigortası Nasıl Yapılır?

Amerika’da araç sigortası yaptırmak açıkçası işin en kolay taraflarından bir tanesi bence. Özellikle sigortacılığın çok gelişmiş olmasından ve arabaların da nispeten ucuz olmasından dolayı hızlıca halloluyor sigortalar. Hele Kanada’daki araba kiralama süreçlerini görünce dedim Amerika gerçekten çok hızlı. Ben arabayı lease ettikten sonra hızlıca mobil uygulamayla aracımı full+full sigortalatmıştım. Açıkçası kesinlikle sizlere de tavsiye ederim. Neyin ne zaman geleceği hiç belli olmuyor.

Ben araç sigortası için GEICO‘yu kullanmıştım. Kendisini indirdikten sonra kendi bilgilerinizi giriyorsunuz. Sonrasında işte sizlere birkaç soru soruyor: aracı neden kullanacaksın, nasıl kullanacaksın, ne kadar kullanacaksın, iyi bir sürücü müsün, öğrenci misin vb. gibi soruların cevaplarını verdikten sonra aracın bilgilerini de girmeniz gerekmekte. Onları da dealer’ınızdan aldıktan sonra aracınızı sigortalayabilirsiniz. Nispeten biraz pahalı olsa da (Bunun sebebi araçların ucuz olması) gerekli bir durum. Araç için gerekli olmasa bile herhangi bir durumda hastane masraflarını da karşıladığı için tavsiye ederim. Aynı zamanda yanınıza “additional driver” da ekleyebiliyorsunuz cüzi bir fiyata.

O yazıma da yayımladığımda bu linkten ulaşabiliyor olacaksınız. Amerika’da Trafik Kuralları yazımızdan bir sonraki buluşacağımız zamana dek sevgilerle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir