Merhabalar, sizlerle binicilik hakkında 1-2 fikrimi, düşüncemi ve tavsiyelerimi paylaşmak isterim. Profesyonel bir binici olmadığım için sadece acemi (amatör bile olmayan) biniciler için birkaç tavsiyede bulunabilirim. Umarım faydalı olur. Ben vakti zamanında çok araştırmıştım bu bilgileri fakat tam olarak bir veri bulamamıştım. Binicilik kursu, binicilik ve acemi biniciler hakkında bir rehber olması dileğiyle. Yeni biniciler için Rehber :
Öncelikle biniciliğe başlamadan önce araba sürmeyle eşdeğer bir şey olmadığını bilmeniz lazım. Gaz basa git mantığından ziyade bir canlıyla dost olmanız gerekiyor. Dost olmak diye dramatize etmemek gerekirse de ona hakim olmanız gerekiyor. Sizlerin acemi olup olmadığınızı kasıklarınızı kasmanızdan bile anlayabilen bir hayvandan bahsediyoruz. Bu yüzden öğrenmek istiyorsanız birazcık sabırlı olmanızda fayda var.
Kurs seçimi hakkında bir tavsiyem bulunmamakta açıkçası. Evinize yakın bir yerde gidebilirseniz çok daha iyi olacaktır. Bunun sebebi eğer gerçekten öğrenmek istiyorsanız biniciliği, haftada en az iki kez gitmeniz gerekecek. Zaten pahalı olan bu sporu benzin veya taşıma maliyetlerini arttırmadan yapın derim. Ben İstanbul Binicilik Kulübünde derslerimi sürdürmekteyim. Memnunum da açıkçası.
Ata binelim. Ata sol taraftan binilir. Sebebi gelenekseldir. Süvarilerin kılıçlarını sağ elle çekebilmelerini kolaylaştırmak adına böyle bir yöntem izleniyor. İlk başlarda basamak kullanabilirsiniz ama gün geçtikçe esneklik kazanarak basamak kullanmadan da binmeyi öğrenmelisiniz diye düşünüyorum. Aynı zamanda at yürütülürken de atın solunda durulur. Yani sağ tarafınız ata yakın olacak, atı sağ elle çekeceksiniz. Sert bir çekişe gerek yok, uysal oldukları için zaten sizi takip edecektir. Ata arkadan yaklaşmayın, tepebilir.
Ata Binmeyi Öğrenmek
İlk dersinizde büyük ihtimal lonjda otur-kalk hareketi yapacaksınız. Atın üzerinde squat yapmak diyebiliriz buna ve sanırım ki 8-10 ders boyunca sadece bu hareketi yapacaksınız. Hafif süratli ve süratli yürüyüşlerinde. İlk 4-5 lonjda devam edersiniz. Biraz gurur indirici olabilir. Sürekli bağlı olarak devam etmek… 5. veya 6. derste dizginleri elinize alırsınız sanıyorum. Ben dört nal için çok heves ederdim. 10. derste deneyeyim dedim. Eğer eğitmeniniz hazır değilsiniz diyorsa hazır değilsinizdir. Düşüp bir yerlerinizi kırmaya hiç gerek yok.
Dizginler Nasıl Tutulur
Ben de daha tam öğrenemedim açıkçası. Halâ dizginler gergin diye uyarılıyorum. Tam nasıl yapılır emin değilim. Ama gergin ve aşağıda olacak. Gitgide alışırsınız. Sakın ama sakın boş bırakmayın. At sizi kaçırır. Bir de İngiliz atlarının ağızları biraz daha hassas olduğu çekmelerde daha sakin olmanız gerekiyor.
Üzengiler Nasıl Ayarlanmalı
Bunu zaten eğitmenler yapıyor ama üzengiler ayağınızdaki o yuvarlak kemiğe denk gelmeli. “Talus” kemiğini aratırsanız bulursunuz ve anlarsınız. Eğer üzengi düzgün ayarlanmazsa düzgün bir şekilde otur-kalk yapamazsınız ve at hızlandığı an üzengi çıkarsa biraz Allah’a emanetsiniz.
Binicilik Malzemeleri Nedir? Nasıl Seçmeliyim?
Ben başlarken hiçbir malzeme almamıştım. Büyük ihtimalle zaten sizlere Tog tahsis edilecektir kulübünüz tarafından. Yelek opsiyonel. Bot kullanmaya özen gösterin. Çeps almanız da önemli diye düşünüyorum. Aksi halde bacaklarınız ve kaval kemiğinizin oralar biraz yara olabilir. Pantolon da opsiyonel ama tavsiye ederim açıkçası. Eldiven de önemli. Çünkü hem bazen dizginler aşınmış olabiliyor. O yüzden elinizin yara olmaması için ideal. Bot, eldiven, tog ve çeps elzem. Diğerleri biraz daha opsyionel kalıyor bana göre. Başlangıç için ürünlerinizi Decathlon’dan alabilirsiniz. Daha profesyonel ürünler için Asi-At’ı ziyaret edebilirsiniz. Kırbaç, kamçı da kulüp tarafından sürüş esnasında verilecektir.
Yazının da çok uzun olmaması açısından burada kesmek durumundayım. Bir diğer binicilik hakkındaki yazımı bu linkten okuyabilir olacaksınız. Yeni biniciler için rehber kısmını uzatmayı diliyorum.
İyi günler dilerim.